Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Δεν μετράνε μόνο τα Megapixels. Ένας πίνακας που το επιβεβαιώνει...

Ένα βασικό χαρακτηριστικό και σημαντικό κριτήριο στην αγορά ενός smartphone είναι σίγουρα η φωτογραφική του μηχανή. Δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα χρηστών πέφτουν θύμα του marketing και των αριθμών του, βλέποντας μόνο τα Megapixels και με την λογική του «όσο πιο πολλά τα Megapixels, τόσο πιο καλή η κάμερα» κινούνται στην αγορά. Έτσι αφού αγόρασαν μια συσκευή με πολλά MP ανοίγουν την κάμερα και απλά βγάζουν φωτογραφία χωρίς να έχουν πειράξει την παραμικρή ρύθμιση. Μιας και ζούμε στην εποχή της Selfie θα ήταν καλό τουλάχιστον να γνωρίζουμε κάποια απλά και βασικά πράγματα σχετικά με την φωτογραφία.
Το παρακάτω πολύ χρήσιμο λοιπόν διάγραμμα από τον Daniel Peters στο Fotoblog Hamburg έρχεται για να δώσει απάντηση πως δεν μετράνε μόνο τα megapixels. Ένας επεξηγηματικός πίνακας που δείχνει την σημασία τριών βασικών λειτουργιών μια φωτογραφικής μηχανής. Ο λόγος για το Aperture, το Shutter Speed και το ISO και πως επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Aperture ISO Shutter cheatsheet

Ας δούμε τώρα και λίγο πιο αναλυτικά τους 3 παραπάνω όρους.
Aperture: Είναι το λεγόμενο διάφραγμα ή αλλιώς το άνοιγμα του φακού. Όσο πιο μικρό είναι το άνοιγμα του φακού τόσο λιγότερο φως περνάει μέσα στον αισθητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οτι όσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα (μικρότερο f) θα περάσει περισσότερο φως και έτσι θα έχουμε μικρότερο χρόνο έκθεσης, ο οποίος μικραίνει τις πιθανότητες να έχουμε μια κουνημένη φωτογραφία. Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιλέγουν μεγάλο άνοιγμα φακού στις συσκευές τους για καλύτερη ευκρίνεια στις φωτογραφίες.
Aperture

Shutter Speed: Με πολύ απλά λόγια σημαίνει την ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής. Μετριέται σε δευτερόλεπτα (ή κλάσματα του δευτερολέπτου καλύτερα) και επηρεάζει τις φωτογραφίες που βγάζουμε εν κινήσει. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φωτογραφήσουμε βράδυ μια φωτισμένη πόλη από ψηλά, θα πρέπει να αυξήσουμε το Shutter Speed σε μερικά δευτερόλεπτα, ώστε η μηχανή μας να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες. Αντίθετα αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε ένα αμάξι ή κάποιον άνθρωπο που τρέχει θα πρέπει να ελαττώσουμε την ταχύτητα του κλείστρου ώστε να αποτυπωθεί μόνο μια στιγμή.

shutter-speed-example

ISO: Πρόκειται για την ευαισθησία που έχει ο αισθητήριας της κάμερα στο φως. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό σε έναν φωτογραφικό φακό είναι πόσο χαμηλό είναι το ISO που έχει κάτι που φυσικά φαίνεται πόσο καλός αλλά και ακριβός είναι. Δυο φωτογραφίες για παράδειγμα με τις ίδιες ρυθμίσεις αν η μία έχει 100 και η άλλη 800 ISO η δεύτερη θα είναι σίγουρα πιο φωτεινή. Όμως σίγουρα δεν θα είναι τόσο καθαρή όσο η πρώτα με 100 ISO γιατί η μεγάλη ευαισθησία φέρνει και υψηλό θόρυβο και αλλοιώνει την εικόνα.

ISO-200-and-ISO-3200

Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε ποια συσκευή θα πάρετε, ειδικά αν δίνετε ιδιαίτερο βάρος στην φωτογραφική της μηχανή, θα πρέπει να ψάχνετε και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν και να μην μένετε μόνο στα πόσα Megapixels έχει.


[πηγή]

Πηγή: www.olafree.net